Skip to content

Framtidens mötesplatser

Publicerad

Vi bygger just nu framtidens mötesplatser. Senabs huvudkontor i Stockholm renoveras helt och byggs om. Här kommer du kunna följa våra medarbetares historier.
Hur förbereder man sin personal på en sådan förändring? Hur arbetar man under en ombyggnation och hur förbereder man medarbetare innan de kliver in i sitt nya arbetsklimat ?

Förändring är någonting jag ständigt söker

10 juni, 2018

För mig är förändring förknippat med något roligt och spännande, någonting jag ständigt söker efter för att finna tillfredställelse i mitt liv. Det kan vara på både gott och ont …
De positiva delarna anser jag är viljan att utveckla och få saker gjorda. Att försöka se in i framtiden, förutspå potentiella utvecklingar och möta dem med rätt beslut i rätt tid för att inte hamna i bakvatten.

Det negativa för mig är rastlösheten och att ibland vilja förändra för mycket, lite för fort men så klart med goda intentioner. Som tur är fungerar vi alla olika på en arbetsplats och har möjligheten att lära av varandra för att hitta rätt balans. Som min kloka storebror sa till mig för många år sedan ”ju mer en lär sig, desto tydligare blir det hur lite en egentligen vet”. Helt sant och vilket drivmedel till att lära sig ännu mer det har varit!

Nu är vi själva mitt uppe i en stor förändringsresa. Först och främst bygger vi om vårt huvudkontor i Stockholm och får på riktigt leva som vi lär – bevisa för våra kunder och samarbetspartners att vi är bäst på att skapa rum för stora idéer. Vi får pröva på hur det är att arbeta ´aktivitetsbaserat´ utan en fast punkt under cirka 4 månader. Samarbeten och disciplin sätts på prov, arbetsmoral och rutiner lika så. Övertygad om att vi kommer att gå in i det nya fina kontoret starkare och med nya erfarenheter och relationer i ryggen.

Ur ett större perspektiv lever vi i en konstant digital förändringsresa som lär vara på exponentiell framfart. Vi bara har sett början (det var ju inte många år sedan minidisken var hi-tech?!) – det är här jag tror våra utmaningar ligger på riktigt. Vi måste fortsätta att våga se möjligheter, adaptera tankebanor och affären i stället för att se utvecklingen som ett hot. I dag lever vi efter tesen ”förändring börjar hos människan” eller ”förändring börjar efter att någon agerar”. Min tes är att det i framtiden kan komma att heta ´förändring börjar hos något eller när något agerar´. Med detta tror jag att tekniken i framtiden kan påbörja förändring utan att involvera människor. Spännande eller skrämmande förändring? Den som lever får se …

Det finns många lager och mycket att skriva om förändring, men jag tror att jag nöjer mig här. För den som vill prata mer är det just nu ett gyllene tillfälle då vi är utspridda och har hela Stockholm som vår arbetsplats. Tveka inte att höra av dig om du vill ses över en kopp kaffe, lunch eller AW så pratar vi mer än gärna med dig om förändring, arbetsplatsstrategier, möbler och inredning eller något annat spännande ämne!

Allt gott!
Mvh Jonas Jutbring

 

Veronica Waerner, säljare på Senab delar med sig av hennes tankar och funderingar runt förändringsresan

5 juli, 2018

Veronica Waerner, säljare Senab

Med en pirrig och förväntansfull känsla lämnar jag kontoret medan flyttkartongerna står på hög.

Min arbetsplats kommer nu framöver att vara lite varierande. Jag kommer utgå hemifrån men planerar också att sitta hos kunder och leverantörer. Det ska bli spännande trots att det är lite pirrigt… På något sätt känner jag mig ändå trygg och förväntansfull. Det ska bli så kul att komma tillbaka och slå upp dörrarna till vårat fina kontor.

Jag tänker ta tillvara på det här tillfället och göra en förändring, släppa en del av mina gamla rutiner och göra något annorlunda när jag är tillbaka på Regeringsgatan 66. Funderar just nu på vad exakt det kommer att vara. Men en sak är säker perioden utanför kontoret kommer vara nyttig för mig!


Intervju med Jeanette Brohäll, Project Manager Senab

1 juli, 2018

Senab Jeanette Brohall

Hej Jeanette,
Du är projektledare för den stora ombyggnationen på vårt huvudkontor. Det är säkert många som undrar hur man genomför ett förändringsprojekt. Kul att du vill svara på några frågor kring detta!

Hur många är ni som jobbar med förändringsprojektet internt och vad är era olika roller?
I vår interna projektgrupp är vi fyra stycken. Jag är övergripande projektledare, Nicole Nörgaard är delprojektledare inredning, Sofie Stenberg är vår interna arkitekt och sen har vi klippan Madeleine Dahlin som ser till att all inredning beställs och att leveranstider följs. Vi tog över projektet under mars månad och har sen dess arbetat tight med att få ihop bygg, inredning och funktion. Vill passa på och säga att utan mina kollegor hade det inte gått, de är helt magiska. 

Vad tycker du är de största utmaningarna i ett sådant här projekt?
Alla företag som gör den här resan har nog sina egna utmaningar. Vår, enligt mig, är att all personal är utspridd under en tre månader lång byggprocess. Man kan tappa kontakt och sammanhållning om man inte strukturerar upp det på ett bra sätt. Våra medarbetare kommer arbeta hos våra leverantörer vilket är bra för att stärka de banden. Vi har även via Edsbyn plats att sitta på deras kontor i Sickla och sen har vi ett antal platser på vår logistikbas i Ursvik. Våra veckomöten fortsätter men då också ute bland våra partners och sen kommer vi i projektgruppen uppdatera denna blogg med text och bild vad som händer på bygget så alla känner sig delaktiga i resan.

Vad är viktigt för att ett förändringsprojekt ska gå väl rent generellt?
Att det inte är ett inredningsprojekt utan en människo-process. För att lyckas med förändringsresan är det en förutsättning att resurser och tid avsätts för att arbeta med beteende och IT. För att säkerställa organisationens behov behöver företag involvera medarbetarna att bidra i förändringen samt inventera och säkerställa IT stödet. Vilka funktioner behöver stödjas och vilka aktiviteter ska utföras? Detta för att den fysiska miljön ska nyttjas, stödja och möjliggöra framtidens arbetsplats.

När beräknas det vara klart och kommer man kunna besöka ert showroom?
Vår plan är att personalen kommer starta arbetet 25 oktober igen och då ska allt vara på sin plats. Under byggtiden har ingen tillgång till lokalen. Dels för att det är en byggarbetsplats men också för att vi vill vara lite ”hemliga” och visa upp en så gott som klar anpassning innan några är där och tjuvkikar. Så jag skulle säga att slutet av oktober är alla välkommna till vårt nya huvudkontor där vi har genomgått den förändringsresa vi arbetar med tillsamman med våra kunder. Vi kan verkligen då säga att vi lever som vi lär, och har förmodligen ännu mer kunskap om hur en förändringsresa bör göras på bästa sätt.

Vad är det företag oftast glömmer bort när de ger sig in på denna typ av förändringsresa?
Att ge förändringen tid och att involvera medarbetarna – en förändringsresa är en beteendeprocess och inte ett inredningsprojekt. Om företagen inte avsätter tid till beteendeförändring är det ingen förändring utan utveckling. Utmaningen är att förankra att kontoret ska anpassas utifrån behov till skillnad från att människan ska anpassa sig till kontor. Involvera, implementera och informera är tre viktiga budskap för att kontor ska stödja både fysiskt men också psykologiskt och socialt.

Tack Jeanette för att du delar med dig av din kunskap kring förändring!

 

Fler nyheter

Läs fler intressanta inlägg