Skip to content

Framtidens mötesplatser

Publicerad

Vi bygger just nu framtidens mötesplatser. Senabs huvudkontor i Stockholm renoveras helt och byggs om. Här kommer du kunna följa våra medarbetares historier.
Hur förbereder man sin personal på en sådan förändring? Hur arbetar man under en ombyggnation och hur förbereder man medarbetare innan de kliver in i sitt nya arbetsklimat ?

Framtidens arbets och mötesplats

Sofie Stenberg
1 oktober, 2018

Det hamras och borras in i det sista. Det luktar sågspån och damm. Metall möter trä. Betong mot terazzo. Slipmaskinen går på högvarv. Jag är mycket förväntansfull. Snart står Senabs nya arbetsplats färdig. Eller snarare mötesplats.

Det har varit fantastisk kul att vara med och utforma den nya mötesplatsen. En variation av miljöer att jobba i och att mötas på. Möjlighet för olika typ av arbete att utföras på och i rum att inspireras. Identitet, hållbarhet, och helhet är ledord som jag tycker har varit viktiga i projektet. Kan Senab identifiera sig med detta? Är detta Senab? Hur känns och låter Senab? I hela processen från tidigt skede och visualiseringar till val av material och uttryck har frågor kring identitet varit centrala.

Även den befintliga lokalens identitet och råa karaktär har spelat stor roll. Vi har valt att förstärka den industriella känslan genom att bland annat plocka bort inbyggnader och pendlade undertak, låtit kablar och installationer bli synliga och behåll det slipade betonggolvets patina och spår av historia.
Med en central trappa och hiss har vi öppnat upp mellan de båda planen och skapar en helhet. En mer överskådlig och tillgänglig plats med bättre kommunikation och kontakt för den gemensamma arbetsplatsen. 

Hållbara lösningar som effektiva kvadratmetrar, återanvändning och omsorg av material har fått ge uttryck.

Vinkelslipen tjuter medan golvet varsam renoveras på övre planet.

Senab HK stockholm

Att våra arbetsmiljöer historiskt har förändrats och fortsätter att förändras är någonting som händer och det är så spännande att se vart det bär hän. I takt med den snabba digitala utvecklingen på olika områden blir rum och gränser upplösta. Arbetsplatsen behöver inte längre existera på en och samma plats. Du kan hantera många av de uppgifter du har från din mobila dator eller telefon och det ger andra möjligheter.

Jag tänker tillbaka på det år som har gått när jag inte har haft en riktigt fast plats att jobba från utan mer variation från dag till dag. Från att ha tillbringat nästan all min tid på samma kontor med egen plats och det som följer med det paketet har helt andra utmaningar uppstått nu. – Skapa egna rutiner, noggrannare planera in fysiska möten med andra och välja mer aktivt, är några.
Jag känner mig friare, mer effektiv och inspirerad när jag kan välja olika platser att arbeta från. Det här har varit lärorikt.

Senab

I framtiden kan jag tänka mig att flera oberoende mötesplatser och hubbar kommer att växa fram i staden. Det ser vi redan exempel på nu. Platser där olika företag arbetar eller hyr in sig. Man vill få inspiration, byta ideér och lära sig av varandra. Variationer och olika utformade hubbar kommer förmodligen bli starkare och profileras mer riktat i framtiden kan jag tänka mig. Funktioner som en ateljé med takfönster mot norr eller en 3d-skrivare kan till exempel vara åtråvärt för en grupp medan mer omätbara värden som doft av kaprifol eller dagsljuset från en springa i taket också blir konkurrensverktyg för dessa hubbar.

Kringtjänster som gör privatlivet lättare kommer säkert att utvecklas på arbetsplatsen. Företag med stark kultur erbjuder all-inclusive och på plats finns kanske hundpassning, förskola och skomakare samt bokningsbara övernattningsrum.

Flera personer jag har pratat med är optimistiska inför framtiden men några också oroliga över hur alla ska kunna hitta sin plats. När jag frågade min tio-åriga dotter om vad hon tyckte skulle vara det viktigaste med sin framtida arbetsplats kom svaret snabbt – Det viktigaste är att jag kan jobba hemifrån och samtidigt vara tillsammans med min hund!
Jag nickar och tänker att; ja det handlar nog mycket om relationer och möten när allt kommer omkring. Att vi känner samhörighet oavsett om det är till en stor grupp människor eller till en hund.

Vinkelslipen gör äntligen uppehåll. Det tystnar.
Nu tar jag tåget hem till Uppsala. 

Nu gör vi oss redo för att flytta in!

24 september, 2018

Nu är det mindre än en månad kvar tills vi flyttar tillbaka in på Regeringsgatan 66 och då in i framtidens mötesplats. Idag har Senabs arbetsplatsstrateger haft workshop med alla medarbetare som kommer att arbeta på huvudkontoret i Stockholm.
Kontoret är uppdelat i olika zoner och under dagen har vi diskuterat hur dessa ska användas så att de stödjer vår verksamhet.

Klicka här för att se videon!

Hur ser dagarna ut för en Senab medarbetare?

Tove Hugo
17 september, 2018

Senab ombyggnation blogg

Senab ombyggnation blogg

Jag börja jobba på Senab för ett år sedan och jag minns fortfarande min känsla av att kliva in på Regeringsgatan 66 för första gången – här vill jag börja jobba! I mitt fall gick jag vidare i rekryteringen och några veckor senare blev detta till min verklighet.

Jag bär fortfarande den känslan med mig och tycker att Senab är en arbetsplats som passar mig då jag får jobba med roliga saker där jag ständigt får utvecklas och komma med mina idéer. Just nu är vi mitt uppe i en ombyggnation och inte har ett kontor, vilket såklart är blandade känslor men om jag tittar i min backspegel har jag tidigare jobbat på ett helt annat sätt.

Senab ombyggnation bloggInnan min tid på Senab jobbade jag bl.a. mycket som konsult i ett flertal projekt. Detta innebar att jag bytte arbetsplats, kollegor, stad och resväg efter några månader. Snacka om att leva i turbulens! Men genom att jobba på detta sätt lärde jag mig mycket om att det var viktigt att sätta sig in i arbetet fort, lära känna kollegorna och sätta upp en gemensam plan då vi oftast jobbade utifrån en satt deadline. Det gjorde att ens arbetsplats inte var den ”klassiska” utan snarare en bortglömd skrubb, bussen, tåget, golvet eller sågbordet samt att man ständigt var på språng.
 Att jobba på detta sätt var inte planerat efter färdiga studier, men eftersom jag blev erbjuden ett jobb i ett spännande projekt kunde jag inte tack nej och sen rullade det på.

Men hur hamnade jag på Senab?Senab ombyggnation blogg
Efter en tid tröttnade jag bl.a. på att ständigt jaga nya spännande projekt, långa arbetsdagar och perioder av att jobba på fler arbetsplatser då de överlappa. Samt som det var svår att ha ett normalt liv med en partner som hade ett ”vanligt” 8-5 jobb även fast att jag gilla variationen. Jag sökte mig därför till möbelbranschen då jag ansåg att mina kunskaper var användbara och att branschen kunde erbjuda en arbetsplats som var desamma varje dag även om det förekom att jobba i projekt. För mig är därför Senab förknippad med basen jag utgår ifrån och som jag dagligen representerar, även fast det inte är Regeringsgatan 66 som jag nu går till varje dag. Till dess försöker jag variera mig genom att sitta hemma, Sickla, Ursvik och mötas upp på mitten vid interna möten, allt för att få en variation och träffa människor.

Senab ombyggnation bloggInför hösten och vårt nya kontor tar jag med mig godbitarna av att tidigare jobba som konsult och kombinera det med tiden att jobba kontor, så tror jag att jag kommer hitta det som funkar för mig och mitt dagliga arbete. För i mitt tidigare arbetsliv har en fast kontorsadress var en lyx och nu när vi får framtidens mötesplats, kan man inte få bättre arbetsplats än Regeringsgatan 66!

 

 

 

 

Vårt hjärta ska få nya klaffar!

Linnéa Nilsson
7 september 2018

Senab linnea nilsson

Senabs huvudkontor är som ett pulserande hjärta, mycket energi och kraft finns innanför väggarna på Regeringsgatan 66. Så har det ju varit i över 30 år, och många slag har vårt gemensamma Senab-hjärtat slagit, och stor omsvallande förändringar har blåst genom våra lokaler genom åren. Jag älskar förändring, och har varit med om stora ombyggnationer på tidigare arbetsplatser så jag vet att inte alla är lika positiva som jag känner mig! Ombyggnation betyder att man får chansen att göra sig av med allt gammalt som vi faktiskt inte använder eller vill ha. Det handlar lika mycket om att sälja sina begagnade möbler som att göra sig av med gamla (o)vanor och skapa fräscha perspektiv på alla möjliga nivåer.

Nya miljöer ger inspiration och höjer välbefinnandet och jag hoppas verkligen att vårt nya kontor ska locka alla tänkbara kunder och partners till att vilja komma och sitta hos oss. Vilka oväntade möten kan detta leda till?

Just nu är vi lite ”hemlösa”, tja, eller utspridda. Jag har en koncernövergripande roll så på sätt och vis är det lite lättare för mig eftersom jag har två ”hem”, i både Senab och Edsbyn. Jag behöver vara tillgänglig för alla våra kontor och kanske har denna period givit mig en extra kick i baken att proaktivt planera in besök på andra kontor/ orter. Jag ansvarar för  affärsområde Offentlig sektor och vet att många av våra kunder behöver hjälp i sina verksamheter med bland annat samma sorts resor som vi nu genomgår – Resan mot en mer verksamhetsanpassad arbetsmiljö.
Offentlig sektor måste ta hänsyn till några fler parametrar i sin beställningsprocess bara, upphandlingar och förnyade konkurrensutsättningar måste genomföras för att sedan tillslut landa i avtal.

Vi är lyckligt lottade som får jobba med produkter och tjänster som kan vara med och förändra en hel arbetsplats. Inte bara visuellt, utan även mentalt. Jag vågar till och med redan nu i förväg, med detta inlägg, bjuda in alla nyfikna kunder. Båda privata företag och offentliga kunder är välkomna till vår nya arbetsplats så fort vi slår upp dörrarna igen, för jag VET att det kommer bli en plats att trivas och utvecklas på. Vi har hjärtat med i allt vi gör och alla miljöer vi skapar tillsammans med våra kunder. Det är jätteviktigt för oss och det sitter i vårt DNA.

En liten tjuvtitt på ombyggnationen

Nicole Nörgaard
20 augusti, 2018

nicole norgaard Senab

För ett par år sedan gick jag på coachning som till stor del handlade om att utvecklas och hitta nya vägar! För visst är det väl för enkelt och smidigt att trampa i redan upptrampande fotspår kontra att ta en avstickande väg och skapa en ny stig. Att välja en väg som redan är upptrampad innebär att man vet att den funkar… att man når fram, för det har någon annan redan gjort. Att trampa egna fotspår och ta den avstickande vägen tar oftast fram andra sorters känslor i en. Och vilka känslor det är beror helt på individen som går där på vägen.

För en del uppstår nyfikenhet, spänning och frestelse. Hos andra otrygghet och fasa. För ordet förändring kan verkligen skapa olika sorters känslor. Förut såg jag på förändring som något läskigt! Det var också därför jag valde att kliva in genom den dörren där min coach satt och väntade. Jag hade kommit till insikt om hur enkelt det är att bara ”trampa på!”. Förändring ÄR viktigt. Förändring ÄR utveckling. Var förändringen leder är inte alltid självklart, men nog så viktigt för oss för att ta reda på vart vägen tar oss.

I den förändringsprocess och med den resa som vi på huvudkontoret just nu befinner oss i tror jag alla dessa olika sorters känslor finns med. Jag är övertygad om att det är nyttigt för oss att göra detta. Inte enkom för att SENAB i höst kommer ha ”Framtidens mötesplats” som huvudkontor utan också för att bryta mark. Att testa våra vingar, hitta nya vägar.

Att få vara med och bygga det här kontoret är verkligen utvecklande och lärorikt. Framförallt har jag fått lära känna SENAB på en djupare nivå och för var dag som går blir jag en stoltare ”SENABARE”. Precis som min kollega Jeanette skrev tidigare i denna blogg så är vi ett fantastiskt projektteam som alla sliter väldigt hårt. Vi har också väldigt roligt på vägen, trots att vi stöter på både med och motgångar. Och det tror jag genomsyrar SENAB generellt – glädje längst vägen! Det gör att vardagen blir bättre samt håller ihop gänget.

Min uppfattning av att vi är ”spridda för vinden” under dessa månader medan bygg och vi projektledare gör vårt på Regeringsgatan 66 är att vi får lära känna varandra på andra sätt. Utöver vår projektgrupp har det varit många inblandade i de sorters fall där olika typer av kunskaper behövts. Vi är en stark organisation, med mycket erfarenhet vad gäller just detta som vi själva går igenom just nu – och den skall såklart nyttjas på bästa sätt.

Stockholm HK ombyggnation Senab

Jag själv har passat på att sprida ut mig lite sedan byggstart. När vi inte har byggmöten på plats på ”bygget” har jag nyttjat leverantörer, arbetat hemma och suttit hos vår logistik/lager. Och vart jag än hamnar för dagen så vill jag berätta om den goa känsla i magen som jag fått när jag exempelvis entrat vårt lager och direkt möts av personer som man annars ofta bara talar i telefon med. Så nog kommer en förändring ofta med godheter. Och bättre skall det bli!

Bild från etableringsrummet på plats på Regeringsgatan 66 där på bilden en del av projektgruppen tillsammans med IT arbetar fram lösningar vad gäller just den tekniska biten.

 

 

 

 

Stockholm HK ombyggnation SenabEn helt tom lokal, redo att överlämnas till bygg. (Vi hade redan börjat tjuvkika innanför undertaket för att se vad som döljer sig)

 

 

Stockholm HK ombyggnation Senab

 

 

 

Dag 2 i bygget. Undertak rivs och gamla ledningar samt kablar tas bort. 

Stockholm HK ombyggnation Senab

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dag 6. Hålet till den nya trappan har påbörjats! Ett hål som skall bli betydligt större än såhär.

 

 

 

 

 

Stockholm HK ombyggnation Senab…Och större blev det

 

 

 

 

 

Stockholm HK ombyggnation Senab

Fler bilder från renoveringen hoppas jag vi får återkomma med senare. Och framförallt ser jag att jag får återkomma när möbelleveransen närmar sig.

 

Förändring är någonting jag ständigt söker

Jonas Jutbring
10 juni, 2018

För mig är förändring förknippat med något roligt och spännande, någonting jag ständigt söker efter för att finna tillfredställelse i mitt liv. Det kan vara på både gott och ont …
De positiva delarna anser jag är viljan att utveckla och få saker gjorda. Att försöka se in i framtiden, förutspå potentiella utvecklingar och möta dem med rätt beslut i rätt tid för att inte hamna i bakvatten.

Det negativa för mig är rastlösheten och att ibland vilja förändra för mycket, lite för fort men så klart med goda intentioner. Som tur är fungerar vi alla olika på en arbetsplats och har möjligheten att lära av varandra för att hitta rätt balans. Som min kloka storebror sa till mig för många år sedan ”ju mer en lär sig, desto tydligare blir det hur lite en egentligen vet”. Helt sant och vilket drivmedel till att lära sig ännu mer det har varit!

Nu är vi själva mitt uppe i en stor förändringsresa. Först och främst bygger vi om vårt huvudkontor i Stockholm och får på riktigt leva som vi lär – bevisa för våra kunder och samarbetspartners att vi är bäst på att skapa rum för stora idéer. Vi får pröva på hur det är att arbeta ´aktivitetsbaserat´ utan en fast punkt under cirka 4 månader. Samarbeten och disciplin sätts på prov, arbetsmoral och rutiner lika så. Övertygad om att vi kommer att gå in i det nya fina kontoret starkare och med nya erfarenheter och relationer i ryggen.

Ur ett större perspektiv lever vi i en konstant digital förändringsresa som lär vara på exponentiell framfart. Vi bara har sett början (det var ju inte många år sedan minidisken var hi-tech?!) – det är här jag tror våra utmaningar ligger på riktigt. Vi måste fortsätta att våga se möjligheter, adaptera tankebanor och affären i stället för att se utvecklingen som ett hot. I dag lever vi efter tesen ”förändring börjar hos människan” eller ”förändring börjar efter att någon agerar”. Min tes är att det i framtiden kan komma att heta ´förändring börjar hos något eller när något agerar´. Med detta tror jag att tekniken i framtiden kan påbörja förändring utan att involvera människor. Spännande eller skrämmande förändring? Den som lever får se …

Det finns många lager och mycket att skriva om förändring, men jag tror att jag nöjer mig här. För den som vill prata mer är det just nu ett gyllene tillfälle då vi är utspridda och har hela Stockholm som vår arbetsplats. Tveka inte att höra av dig om du vill ses över en kopp kaffe, lunch eller AW så pratar vi mer än gärna med dig om förändring, arbetsplatsstrategier, möbler och inredning eller något annat spännande ämne!

Allt gott!
Mvh Jonas Jutbring

 

Veronica Waerner, säljare på Senab delar med sig av hennes tankar och funderingar runt förändringsresan

5 juli, 2018

Veronica Waerner, säljare Senab

Med en pirrig och förväntansfull känsla lämnar jag kontoret medan flyttkartongerna står på hög.

Min arbetsplats kommer nu framöver att vara lite varierande. Jag kommer utgå hemifrån men planerar också att sitta hos kunder och leverantörer. Det ska bli spännande trots att det är lite pirrigt… På något sätt känner jag mig ändå trygg och förväntansfull. Det ska bli så kul att komma tillbaka och slå upp dörrarna till vårat fina kontor.

Jag tänker ta tillvara på det här tillfället och göra en förändring, släppa en del av mina gamla rutiner och göra något annorlunda när jag är tillbaka på Regeringsgatan 66. Funderar just nu på vad exakt det kommer att vara. Men en sak är säker perioden utanför kontoret kommer vara nyttig för mig!


Intervju med Jeanette Brohäll, Project Manager Senab

1 juli, 2018

Senab Jeanette Brohall

Hej Jeanette,
Du är projektledare för den stora ombyggnationen på vårt huvudkontor. Det är säkert många som undrar hur man genomför ett förändringsprojekt. Kul att du vill svara på några frågor kring detta!

Hur många är ni som jobbar med förändringsprojektet internt och vad är era olika roller?
I vår interna projektgrupp är vi fyra stycken. Jag är övergripande projektledare, Nicole Nörgaard är delprojektledare inredning, Sofie Stenberg är vår interna arkitekt och sen har vi klippan Madeleine Dahlin som ser till att all inredning beställs och att leveranstider följs. Vi tog över projektet under mars månad och har sen dess arbetat tight med att få ihop bygg, inredning och funktion. Vill passa på och säga att utan mina kollegor hade det inte gått, de är helt magiska. 

Vad tycker du är de största utmaningarna i ett sådant här projekt?
Alla företag som gör den här resan har nog sina egna utmaningar. Vår, enligt mig, är att all personal är utspridd under en tre månader lång byggprocess. Man kan tappa kontakt och sammanhållning om man inte strukturerar upp det på ett bra sätt. Våra medarbetare kommer arbeta hos våra leverantörer vilket är bra för att stärka de banden. Vi har även via Edsbyn plats att sitta på deras kontor i Sickla och sen har vi ett antal platser på vår logistikbas i Ursvik. Våra veckomöten fortsätter men då också ute bland våra partners och sen kommer vi i projektgruppen uppdatera denna blogg med text och bild vad som händer på bygget så alla känner sig delaktiga i resan.

Vad är viktigt för att ett förändringsprojekt ska gå väl rent generellt?
Att det inte är ett inredningsprojekt utan en människo-process. För att lyckas med förändringsresan är det en förutsättning att resurser och tid avsätts för att arbeta med beteende och IT. För att säkerställa organisationens behov behöver företag involvera medarbetarna att bidra i förändringen samt inventera och säkerställa IT stödet. Vilka funktioner behöver stödjas och vilka aktiviteter ska utföras? Detta för att den fysiska miljön ska nyttjas, stödja och möjliggöra framtidens arbetsplats.

När beräknas det vara klart och kommer man kunna besöka ert showroom?
Vår plan är att personalen kommer starta arbetet 25 oktober igen och då ska allt vara på sin plats. Under byggtiden har ingen tillgång till lokalen. Dels för att det är en byggarbetsplats men också för att vi vill vara lite ”hemliga” och visa upp en så gott som klar anpassning innan några är där och tjuvkikar. Så jag skulle säga att slutet av oktober är alla välkommna till vårt nya huvudkontor där vi har genomgått den förändringsresa vi arbetar med tillsamman med våra kunder. Vi kan verkligen då säga att vi lever som vi lär, och har förmodligen ännu mer kunskap om hur en förändringsresa bör göras på bästa sätt.

Vad är det företag oftast glömmer bort när de ger sig in på denna typ av förändringsresa?
Att ge förändringen tid och att involvera medarbetarna – en förändringsresa är en beteendeprocess och inte ett inredningsprojekt. Om företagen inte avsätter tid till beteendeförändring är det ingen förändring utan utveckling. Utmaningen är att förankra att kontoret ska anpassas utifrån behov till skillnad från att människan ska anpassa sig till kontor. Involvera, implementera och informera är tre viktiga budskap för att kontor ska stödja både fysiskt men också psykologiskt och socialt.

Tack Jeanette för att du delar med dig av din kunskap kring förändring!

 

Fler nyheter

Läs fler intressanta inlägg