Skip to content
Alla bilder

Kund

Minervaskola

  • Uppdragsgivare
  • Arkitekt Stina Brahme, Senab & Sweco
  • Projektledare Frida Bergström, Senab, Hans Jansson & Mikael Westergård Minervaskolan
  • Fotograf: Per Kjell
  • Arbetsledare:

Bakgrund  
I natursköna omgivningar i utkanten av Umeå stad, i närheten av universitetet, ligger Minervaskolan som är en nybyggd privat gymnasieskola med plats för 800 elever och 50 lärare. Skolan blev klar under höstterminen 2016 och besitter fantastiska lokaler med mycket ljus och fin arkitektur.  

Målet med projektet var att skapa inspirerande miljöer för att stimulera eleverna. De är övertygade om att en fin och genomtänkt arbetsmiljö kommer att bidra till fina resultat hos eleverna och en trivsam arbetsmiljö för lärarna. Senab, med Frida Bergström, platschef Umeå i spetsen, fick uppdraget att inreda lokalerna. 

Utmaning  
Att leveranserna anlände under sommaren skapade en viss utmaning där tiden blev pressad för att montering och färdigställande skulle bli klart i tid. För att hinna slutföra projektet innan eleverna återinträdde efter lovet behövde inredningen verkställas utan hinder gällande logistik och montörer. Senabs Norrlandssupport Jonas Westerlund, baserad i Sundsvall, gjorde ett kanonjobb och fick allt att klaffa trots semestertider.  

Lösning 
På Senab har det varit ett samarbete över gränserna, Stina Brahme från Senab Stockholm hjälpte till med att rita och färgsätta cafeterian och restaurangen, som är två väldigt viktiga miljöer.  

Resultatet blev att alla delar av skolan innehåller aktivitetsbaserade arbetsplatser för att både elever och lärare skall kunna arbeta var de vill och känna att de kan variera sig. I lärararbetsrummen har man inte heller fasta arbetsplatser, utan tar ett ledigt arbetsbord om man vill det, eller slår sig ned i en soffa eller fåtölj/arbetsbås. 

Även i koncernen har det varit ett bra samarbete över gränserna, en stor del av skolan innehåller möbler från Edsbyn. Arbetsbord, bordsskärmar och specialförvaring i lärararbetsrummen är från Edsbyn. Huvuddelen av klassrummen är möblerade med collegebord i olika mått samt Featherstolar med silent socks, som ser ut som små tennisbollar. Vid soffor och fåtöljer användes i stor utsträckning Featherbord.  

Frida är väldigt nöjd med både det interna samarbetet, samarbetet med kunden, och framförallt med det fina resultatet! 

– När eleverna går runt och filmar inredningen första skoldagen så får vi lov att vara nöjda, avslutar hon.