Skip to content
Alla bilder

Kund

Scandic Opalen

  • Uppdragsgivare Scandic
  • Arkitekt AnneMerete Sørensen, Abako Arkitekter
  • Projektledare Anna Wennberg & Maria Lian
  • Fotograf: Scandic
  • Arbetsledare: Matthias Bergenheim

Bakgrund

För att beskriva bakgrunden till Scandic Opalen projekt måste vi ta en resa bak i tiden till 1955. Planer på ett storhotell hade länge diskuterats, men det var inte förens detta året då staden ställde mark till förfogande och beslöt att stå som byggherre för projektet. Ursprungsbyggnaden uppfördes 1962-1964 och Scandic Opalens svängda huskropp väckte stor uppmärksamhet och blev ett landmärke med sina 11 våningar. 2009 byggdes huset på med 5 våningar till. Hotellets publika ytor har under åren ändrats ett flertal gånger får att spegla de olika årtiondenas trender.

Scandic Opalen  är främst profilerat som ett konferenshotell, men det är kanske mest känt för att ha haft Jimi Hendrix som gäst i början av 1968 inför en spelning i Göteborg. Natten innan konserten passade Hendrix på att festa till och därefter slå sitt hotellrum sönder.

När det var dags att renovera de publika ytorna än en gång på hotellet var det självklart att ta vara på hotellets långa historia, och låta det styra projektet.

Utmaning

Konceptet för Scandic Opalens publika ytor som styrde projektet var ”hotellets 60-talsaura, en fasadfris och Jimi Hendrix något burdusa besök”. Resultatet skulle ge tillbaka hotellet sin själ och stolthet.

Utmaningen med projektet var att ta fram ett starkt och hållbart hotellkoncept som utgick från fasadfrisen i emaljerad plåt som den danska emaljkonstnärinnan Inger Hanmann tog fram till Opalen när hotellet byggdes.

Senab fick i uppdrag att förverkliga inredningskoncept på Scandic Opalen av lobby, reception, bar-bistro, restaurang, konferensdel och konferens lounge.

Lösning

Glöm storytelling, truth telling i 60-tals look med skandinavisk elegans och grafiskt rena linjer med en modern touch är vad du finner på detta hotellet.

Fasadfrisens form och kulörer syns direkt när man träder in i lobbyn som ingjuten betongbård som leder gästerna fram till receptionsdisken.
Den långa receptionsdisken i upplyst opalglas är identitetsskapande för konceptet. Även bardisken är i opalglas och mässing, samt en bakvägg i upplyst opalglas med ett facksystem av plattstål.

Restaurangen har fått sin egen specialdesignade armatur Opalen som avspeglar 60-tallets goda interiörarkitektur. Den är avskalad och effektfull på samma gång i mässingsmaterial, brons och svart.
60-tals känslan lever vidare i I konferensloungen där väggarna är fyllda med uppförstorade foton från denna tidsperiod. 

Senab förverkligade Abako arkitekters concept baserat på hotellets långa historia. Senabs logistik avdelning har levererat och monterat lös och fast inredning till alla publika ytor av hotellet.

Här kan du se fler av våra projekt.