Skip to content
Alla bilder

Kund

Scania

  • Uppdragsgivare Scania
  • Arkitekt Story Design, ansvariga för New Exhibition Look
  • Projektledare Johanna Zackrisson & Gunnar Holmar, Scania. Marie Andersson, Senab
  • Fotograf: Jason Strong
  • Arbetsledare:

Scanias besökscenter i Södertälje har fått ett lyft. Här ges en inblick i företaget i dag, i framtiden och i historien. Marcus Wallenberghallen rymmer ett fordonsmuseum, en utställning om företaget, ett café, tre mindre konferensrum, en ”arena”, hörsal, lounge och en representationsmatsal. I uppdraget ingick, förutom Marcus Wallenberghallen, även Scanias Democenter, ett center för konferens, utbildning och provkörningar på Scanias provkörningsbana.

Gunnar Holmar, ansvarig för Scanias visuella identitet, har varit med och formulerat visionen av den nya inredningen av lokalerna som utförts med hjälp av Senab.

Scania och Senab Concept har en relation sedan tidigare, som rör konceptinredningen hos Scanias återförsäljare i hela världen. Senab Concept ansvar även för utförandet av Scanias ”New Exhibition Look”, framtagen av Story Design. Den innefattar de utställningsinteriörer som Scania använder sig av på mässor, bolagsstämmor och liknande i hela världen.

Uppdraget med Marcus Wallenberghallen var ett utmanande projekt där möblerna måste fungera för lokalernas mångfacetterade användningsområden. Till representationsmatsalen har Senab Concept tagit fram ett möbleringskoncept tillsammans med Scanias projektledare Johanna Zackrisson. Kravet var att det skulle vara modernt och tidlöst, men också slitstarkt. Och framförallt flexibelt. Matsalen ska kunna utökas respektive minskas med kort varsel för att rymma mellan 100 till 200 personer.

Matsalen används så gott som dagligen, främst för ledningsgrupper och kunder från hela världen, så det var också viktigt att matsalsinredningen skulle skapa en helhet tillsammans med de utställda motorerna, lastbilarna och bussarna.

Det känns som att detta uppnåtts i den gamla verkstadshallen med fantastisk rymd, bjälkar och ljusinsläpp i taket. I ena delen av rummet står lastbilar, motorer och andra museiföremål uppställda, i den andra elegant dukade bord med vita dukar, brutna linneservetter och klassiska trästolar. Lamporna Patera från Louis Poulsens som svävar på olika höjder under det höga bjälktaket är bokstavligen pricken över i:et.

Vårt krav var att det skulle vara modernt och tidlöst, men också slitstarkt. Och framförallt flexibelt.

Johanna Zackrisson, projektledare Scania