En byggprocess. Tre huskroppar. 45 000 kvm. Och nio olika verksamheter under ett koncept. Stockholms Universitet Albano är ett av de mest komplexa och krävande nybyggnadsprojekt som Senab deltagit i och slutresultatet imponerar stort. Även på en uppdragsgivare som är van att hantera komplexitet.

  • Inredning, möbelleverans, koordination & montering

  • 43 410 kvm

  • Projektet startade 2016 och stod klart under 2022

Bakgrund

Campus Albano är ett vetenskapligt nav med utbildningsmiljöer för studenter och forskare inom Stockholms universitet. Planeringen av det nya universitetsområdet i Stockholm började redan 2014, men först 2023 beräknas samtliga delar vara klara. Ambitionen är att samla flera verksamheter inom ett sammanhängande universitetsområde i nära anslutning till Stockholms universitet och hela projektet präglas av långsiktig hänsyn till miljö med fokus på hållbarhet. Detta har naturligtvis ställt höga krav på samtliga leverantörer, även Senab som levererat inredningen och möblerna på Albano. Även vad gäller planering, logistik och genomförande av projektet.

Utmaning

Byggnadsmässigt skiljer sig de tre husen på Albano från varandra, men även om det rör sig om separata byggnader så binds de samman av ett socialt invändigt stråk.

Link arkitektur, som svarar för inredningsarkitekturen, har arbetat med ett sammanhängande koncept för att knyta ihop campus så att besökarna ska känna igen sig oavsett vilken av byggnaderna de befinner sig i. Utgångspunkten har varit att arbeta i zoner där varje aktivitet utgör en zon.

Tidigt skapades referensgrupper för att analysera och kartlägga inredningsbehoven som sedan gav riktning åt valet av rätt möbler för rätt zon. I ett så pass komplext projekt, inte minst logistiskt, är samordningen en av de största utmaningarna, men tillsammans hittade Senab, Link Arkitekter, Stockholms universitet, projektledare och leverantörer ett förstklassigt samarbete under hela processen.

”Vi är mycket nöjd kund och studenterna trivs otroligt bra på det nya campuset”

— Mauritz Torstenson, Stockholms universitet

Slutresultatet

Mycket tid har lades på grundplaneringen vilket förenklade arbetet under resans gång. Täta kontakter med löpande avstämningar gjorde att logistiken fungerade exemplariskt. Rätt leveranser i rätt tid gav plats för kritisk montering i varje steg vilket minimerade risken för fel och spräckta budgetramar. Tid avsattes dessutom till återbruk av befintliga möbler för de olika zonerna som skapades.

Zonerna har fått olika naturliga kulörer och är utformade för att på bästa sätt tillgodose behovet av olika inlärningsmiljöer. Läsplatser och arbetsrum går i blått, de mer sociala zonerna är orangea, gröna är platserna för avkoppling och reflektion, medan de kreativa zonerna går i en rosa färgskala.

Principen på Albano är att studenter, forskare och lärare snabbt ska kunna byta miljö när de exempelvis växlar mellan ett kreativt och ett fokuserat arbete. Därför återkommer zonerna på många platser och det är aldrig långt mellan dem. Det gör detta till en plats möjlig att vistas på under hela arbetsdagen.

De mer formella lärandemiljöerna skiljer sig tydligt till de färgstarka miljöerna. Här förhåller sig inredningen mer grafiskt och nedtonat för att skapa en variation för hjärnan. I kontorsmiljöerna återkommer de tongivande kulörerna och knyter ihop konceptet.

Föregående
Föregående

Liseberg Grand Curiosa Hotel

Nästa
Nästa

Convendum