Konsten att växa tillsammans


Senab har sedan 2021 arbetat med SEBs globala inredningskoncept. I det här reportaget berättar några nyckelpersoner från båda parter om ett nära samarbete som har utvecklats under åren. 

KONSTEN ATT VÄXA TILLSAMMANS


SEBs nya Malmökontor mellan Saluhallen och Malmö Live ligger i stadens forna hamnindustrikvarter. Från utsidan skymtas samtalande människor innanför lamellpartier av glas. På insidan välkomnas alla av en grönskande vägg som skapar en levande harmoni med lokalens öppenhet. Här växer nya möjligheter.

Intrycken samlar sig inte av en ren tillfällighet, de är resultatet av ett nära samarbete mellan SEB och Senab — en resa som sträcker sig över 3 kontinenter, genom 17 länder och 41 städer, som har mynnat ut i ett omfattande inredningskoncept som förenar det lokala med det globala.

”När man kliver in på ett av våra kontor utomlands ska det nästan kännas som man kommer hem till Sverige”

— Annika Elmlund, Design Lead på SEB

Annika Elmlund, Design Lead på SEB, står mitt i den ljusa entrén som vetter ut mot det livfulla mötet mellan Neptunigatan och Gibraltargatan i Malmö. Hon betraktar den prunkande växtväggen som äntligen är på plats — en inredningsdetalj som har lite olika karaktär för varje kontor men som alltid välkomnar medarbetare och kunder med en behaglig grönska världen över. Annika har varit drivkraften bakom bankens världsomspännande inredningskoncept som nu också är på plats här.

— SEB har funnits i snart 170 år och vi vill förmedla att vi kommer att finnas här i minst 170 till. Vi är en stabil partner som finns där för våra kunder genom hela livet – och det ska kännas i själva rummet. Inredningen ska spegla våra värden och det vi strävar efter; att skapa förtroende och inge trygghet, säger Annika.

För SEB är hållbarhet en genomgående värdegrund och strategi. Inredningskonceptet är en viktig del i ett långsiktigt ansvarstagande för bankens alla investeringar — varumärket, personalen, kunderna, partners och ägare.

— Hållbarhet är jätteviktigt för oss på SEB, här ligger vi i framkant bland bankerna. Det kostar lite mer med hållbara möbler, men inte i det långa loppet, understryker Annika.

Och för SEB handlar hållbarhet inte bara om miljövänliga material och lokal produktion, utan också om estetisk och kulturell hållbarhet. Genom att använda skandinavisk design och nordiska möbler skapas en igenkänning och en koppling till bankens historia och själ.   

— Vi är i grunden en skandinavisk bank med våra rötter i Sverige. Det genomsyrar inredningen som helhet, allt från planlösning till medvetna möbelval. När man kliver in på ett av våra kontor utomlands ska det nästan kännas som man kommer hem till Sverige, menar Annika.  


KONSTEN ATT VÄXA TILLSAMMANS

Från skapande till gemenskap

Johanna Willander, kundansvarig och projektledare på Senab, minns hur allt började under hösten 2020, när de första kontakterna med Annika och hennes kollegor på SEB togs. Det blev starten på en omfattande förhandlingsprocess med många inblandade personer från Senab, där varje detalj noggrant diskuterades. I juni året därpå landade samarbetet, och man påbörjar en världsomspännande resa tillsammans.

 

— När vi började var vi bara tre personer på Senab i projektgruppen för SEB. Jag, Michael Emanuelsson och vår inredningsarkitekt Stina Brahme. Idag är vi ett team på sex personer hos oss som i princip arbetar heltid med SEB, även om det finns fler inblandade som exempelvis montörerna, berättar Johanna.  

Stina inflikar:
— Det här inredningskonceptet har vuxit fram från att vi och kunden knappt kände varandra till att skapa någonting stort tillsammans, på relativt kort tid.

Eftersom SEB följer sina kunder ut i världen var det viktigt för Annika och hennes kollegor att hitta en samarbetspartner som kunde stödja SEB globalt.

— Senab med sin långa erfarenhet, skandinaviska förankring och samtidigt sin internationella organisation och struktur blev ett ganska självklart val. Dessutom kunde Senab leverera de volymer, den service och det helhetsansvar som vi kräver, förtydligar Annika.

”Vi har blivit nästan mer som kollegor än som kund och leverantör.”

— Johanna Willander, Senab

Samarbetet mellan Senab och SEB har utvecklats till att bli mer än en traditionell kund-leverantörsrelation. Annika Elmlund sitter gärna en dag i veckan på Senabs huvudkontor i Stockholm tillsammans med projektledarna och arkitekterna.

— Vi har blivit nästan mer som kollegor än som kund och leverantör. Även om man alltid behöver traditionella möten, ger det en extra dimension att också arbeta tillsammans. Förutom att det underlättar för att lösa vissa utmaningar effektivt har vi också lärt känna varandra väl. säger Johanna.

KONSTEN ATT VÄXA TILLSAMMANS


Globalt koncept med lokal förankring

En av de stora utmaningarna har varit att skapa ett globalt inredningskoncept som samtidigt är anpassningsbart för lokala behov.

— Konceptet har en huvudstandard, en grund som vi inte tummar på. Men givetvis kan det anpassas efter lokala behov och budgetar, förklarar Annika.

Förutom Stina Brahme är också Karen Holmgren inredningsarkitekt för SEB på Senab. De har arbetat nära tillsammans för att förverkliga detta. Inte bara nära varandra utan också nära kunden och i ett tätt samarbete med Senabs olika leverantörer. Det krävs för att bygga ett koncept som håller ihop och kan leverera vad det lovar oavsett storlek på lokal, olika lokala behov och prioriteringar i produkt- och materialval.

— Utmaningen ligger inte lika mycket i att möta kulturella skillnader som att möta olika lokala behov, krav och lagar samtidigt som vi ska säkerställa att SEB som varumärke upplevs på samma sätt. Även om vi jobbar med samma möbelleverantörer globalt är det ofta olika samarbetspartners för exempelvis logistik, leverans, snickeri, bygg och montage för varje land, berättar Stina.

”Utmaningen ligger inte lika mycket i att möta kulturella skillnader som att möta olika lokala behov, krav och lagar samtidigt som vi ska säkerställa att SEB som varumärke upplevs på samma sätt.”

— Stina Brahme, Senab

Inredningarna på de olika kontoren världen över är mer lika varandra än vad man kan tro. Den lokala kopplingen i interiören är underordnad känslan av en modern skandinavisk bank av två anledningar. 

— Poängen med konceptet är att känslan ska vara densamma oavsett var i världen du befinner dig. Man ska känna igen sig och det ska vara skandinaviskt. Det är centralt för att skapa en trygghet för våra kunder som ofta är svenska bolag, men också för att vi inte vill förställa oss att vara en bank vi inte är. Den lokala kopplingen kan vara en liten detalj, ett konstverk, eller att man använder sig av utsikten, menar Annika på SEB. 

— För oss handlar konceptarbetet om att hela tiden balansera mellan att behålla en röd tråd och samtidigt vara flexibla för att möta verkliga behov i vardagen. Det är ett gemensamt ansvar och en fortlöpande process, säger Stina.

Även om det är ganska tydligt i manualerna vad det skandinaviska handlar om innebär det inte att allting är låst i tid och rum. Tvärtom, nya idéer som kan passa in och lösningar som kommer efter hand behövs för att konceptet ska vara livskraftigt och inredningen hålla i längden.

KONSTEN ATT VÄXA TILLSAMMANS


Konstens värde

SEB är en bank byggd på entreprenörsskap och har stöttat entreprenörer i alla tider. Därför är det kanske ganska naturligt att de även stöttar de mest egensinniga entreprenörerna — konstnärerna. Martin Joanson är ansvarig för SEBs omfattande konstsamling och menar, förutom att den är en monetär och kulturell investering, också spelar en viktig roll i vardagen på banken.

 

— Bra konst får folk att öppna sinnet och tänka på annat, framför allt ställa sig frågan ”varför?”. Vi har exempel där medarbetare har kämpat med utmaningar men kommit på lösningar efter att de har gått en runda och tittat på konsten. Sådant utvecklar inte bara individen, det utvecklar hela banken, menar Martin.

En målbild för kontoren är att skapa en inbjudande och trevlig arbetsmiljö med plats för möten.

Min absoluta favorit i inredningen är ett bord som är ganska djupt och speciellt utformat för samarbeten. Jag har ett sådant på mitt kontor för att alltid kunna ha överblick över inredningskonceptets alla delar med exempelvis tygprover, material och färger, säger Annika på SEB.

KONSTEN ATT VÄXA TILLSAMMANS


Stanna kvar och mötas

En målbild för kontoren är att skapa en inbjudande och trevlig arbetsmiljö med plats för möten.

Sedan coronapandemin har människor kunnat börja ställa helt andra krav på sina arbetsplatser, vilket även märks i bankvärlden.

— Det har med allt från tillhörighet och trivsel att göra, men också specifika och praktiska saker som funktioner och utrustning, säger arkitekten Stina.

Kontoret i Arenastaden i Stockholm är SEBs största och ett av de mest omfattande kontoren inom banken. Den ursprungliga designen togs fram av Wingårdhs Arkitektbyrå och har fungerat som inspiration i utvecklingen av SEBs övriga kontor. Här finns tusen lättillgängliga cykelplatser i gatuhöjd med tillhörande verkstad och tvätthall, duschar, omklädningsrum, ett stort gym med all utrustning och klasser i allt från yoga till zumba. Det finns till och med en basketplan. Huset har tre lunchrestauranger, olika fik och vi har satsat mycket på öppna ytor med många informella och formella typer av mötesplatser.

”Vi vill att folk ska se varandra och springa på varandra. Oväntade möten kan ge oväntade lösningar, men främst är det grunden för ett öppet klimat.”

— Annika Elmlund, Design Lead på SEB,

— I Arenastaden jobbar lite över 6000 människor inom olika delar, både inom affären och IT. Så behoven ser lite annorlunda ut än på ett vanligt bankkontor. Men även på en mindre ort med 25 medarbetare ska inredningen genomsyras av samma tanke och möta personalens behov, menar Annika.

Oavsett storlek på kontor kan man tydligt se att planlösningarna och interiörerna är skapade utifrån ett fokus på främst det sociala. Många av ytorna är sammanflätade, öppna men också synbara genom glaspartier och atrium samtidigt som det finns gott om ställen för avskildhet.

— Vi vill att folk ska se varandra och springa på varandra. Oväntade möten kan ge oväntade lösningar, men främst är det grunden för ett öppet klimat. Vi vill skapa miljöer som gör att kunder vill dröja sig kvar – en mötesplats som sträcker sig utöver det vanliga. När de gör det skapas en unik vitalitet och möjligheter till nya möten, berättar Annika. 

 Stina instämmer:
— En bra interiör ger energi till alla i den och hjälper människor att mötas i vardagen på ett bättre sätt.

KONSTEN ATT VÄXA TILLSAMMANS


Armkrok mot framtiden

Samarbetet mellan SEB och Senab är ett levande bevis på kraften i att utvecklas tillsammans.

— Senab är en leverantör som vi kan växa med. Och de är bra på att svara upp till våra ökade behov, exempelvis genom att tillsätta fler personer med rätt kompetenser. På så sätt har vi kunnat utvecklas tillsammans längs resan, säger Annika. 

Stina ser också fram emot framtida utmaningar:
— Även om vi kan mycket, lär vi oss alltid något nytt för varje projekt. Inredning har ju med människor att göra, men också med kultur och samhälle. Det blir extra tydligt när man rör sig mellan olika delar av världen. För att lösa konkreta problem behöver vi därför också utmana oss med nya impulser och tillsammans med kunden upptäcka andra möjligheter.

”Även om vi kan mycket, lär vi oss alltid något nytt för varje projekt. Inredning har ju med människor att göra, men också med kultur och samhälle.”

Genom nära samarbete, gemensamma visioner och en stark tro på hållbarhet har SEB och Senab skapat något unikt—en global inredningslösning som förenar det bästa av skandinavisk design med lokala anpassningar världen över. Men arbetet är ingen bok som man stänger efter sista sidan.

— Tillsammans lägger vi ett pussel bit för bit, med målet att skapa rätt förutsättningar för både oss och våra kunder att utvecklas. Det är det enda som är givet från början, allt annat måste vi ha ett öppet sinne för, avslutar Johanna med ett leende.

Nyfiken på veta mer om detta projektet eller hur vi samarbetar med våra kunder?

Välkommen att prata mer med Johanna Willander

+46 765 33 5052
johanna.willander@senab.com

Foto: Jeff Richt & Johan Sundell